Sprookjes bestaan niet

Sprookjes bestaan niet. Sinds mensenheugenis worden sprookjes van generatie op generatie doorverteld. Van Assepoester tot Doornroosje en van Peter Pan tot Roodkapje. Geen kind is er niet mee opgegroeid. Iedereen weet het. Sprookjes zijn niet echt en slechts verhalen om de tijd door te komen of hooguit om een boodschap aan de jongsten onder ons over te brengen.

 

Toch is de tijd van het jaar aangebroken dat carnavalvierend Nederland zich massaal in sprookjestenue op straat begeeft. Nog een week en dan is het zover. Krachtige piraten, dappere musketiers en verleidelijke roodkapjes en sneeuwwitjes. De straten, kroegen en feestzalen zullen voor vijf dagen weer overheerst worden door deze fictieve figuren.

 

Waarom? Waarom zou je je verkleden tot een kinderheld. Wellicht om het sprookje van van carnaval in stand te houden? Want dat is één ding dat zeker is. Bij de Deurbloazers in ieder geval. Jaar in jaar uit wordt een nieuw sprookje geschreven. Of het nu allemaal echt gebeurd is is na een dag of wat elk jaar opnieuw de vraag. Maar de dagen zelf gaan in een trance voorbij. Staan er dit jaar nieuwe kinderhelden op in Deventer, Arnhem, Zwolle of Elden? Voor nu nog een vraag. Wellicht weten we het over een week of twee.

 

Sprookjes bestaan namelijk niet. Of toch wel? Laten we er in ieder geval voor zorgen dat dit carnaval een waar sprookje wordt. Oh, en als we er dan toch achter komen dat sprookjes bestaan. Laten we hopen dan hopen dat we dit Roodkapje ook tegenkomen!

Plaats een reactie