DEN BOSCH 01-09-2019 – Het zijn vaak de dweilorkesten die bij allerlei evenementen voor wat extra leven in de brouwerij zorgen. En wat als ineens bijna vijftig van dat soort olijke kopergezelschappen elkaar ontmoeten tijdens een speciaal onderonsje?

Wij waren er dit jaar ook voor het eerst bij in onze hartverwarmende pakken!

Eredivisie van het festival

Het zijn De Drumgabbers, een dweilorkest uit Delft dat rond het middaguur op het hoofdpodium op de Markt mag aftrappen. De ‘gabbers’, die overigens totaal geen raakvlakken hebben met (happy) hardcore, komen uit in de wedstrijdklasse. Zeg maar de ‘eredivisie’ van het festival dat eveneens een gezelligheids- en jeugdklasse kent. ,,Toch zijn we vooral voor de fun hiernaartoe gekomen. Maar áls er een prijs inzit, zullen we het zeker niet nalaten om die mee naar huis te nemen”, verwoordt Frank Maat die even later toepasselijk de kleine trom bespeelt. ,,Twee jaar terug kaapten we brutaal het brons weg uit Den Bosch; wie weet wat het ditmaal gaat worden.”

Aan de zijkant van het plein zitten enkele juryleden onder aanvoering van Sjef Ipskamp, de alom bekende dirigent van de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch. Ze letten grofweg op een drietal zaken: de muzikaliteit, de repertoirekeuze en het samenspel c.q. de uitvoering. ,,Het repertoire is in ieder geval lekker afwisselend”, merkt festivalvoorzitter Addi Burmanje terloops op. ,,Eén genre is vandaag geen optie: carnavalsmuziek. Als organisatie willen we pertinent niet geassocieerd worden met alles wat met Oeteldonk te maken heeft. Voor die specifieke categorie moet je bij het Kwèkfestijn wezen.”

Alle noten gekraakt

Van elk dweilorkest wordt verwacht vier keer twaalf minuten op te treden. Dat gebeurt op een tiental podia, verspreid over de stad. Aan het einde van de middag, als uiteindelijk alle noten zijn gekraakt, wordt de winnaar van de wedstrijdklasse bekend gemaakt. De Diezeblaozers speelt vervolgens voor eigen publiek én de ogen van de jury de ’triomfmars’.

De Feestbende uit Cromvoirt en omgeving, op papier misschien wel dé favoriet, deed als ‘ambassadeur’ van het festival mee buiten mededinging.