HET VERLEDEN

Home  /  HET VERLEDEN

De eersten der Deurbloazers

Van een stel bij elkaar geraapte muzikanten naar een band van naam. Optredens in heel het land, over de landsgrenzen en meerdere prijzen op haar naam. Het kan snel gaan en wie had dat gedacht op het moment dat het idee van een blaaskapel in 1982 kwam opborrelen.
In dat jaar werden de muzikanten van de inmiddels ter ziele gegane harmonie Kunst Na Arbeid, benaderd door een plaatselijke carnavalsvereniging. Twee weken voor carnaval kwam de vraag of er niet een kapel gevormd kon worden omdat de tot dan toe dienstdoende kapel besloot voor zichzelf te beginnen.

Na een hoop woordenwisselingen binnen de harmonie, eigen instrumenten waren nog niet aanwezig, werd er een groep bereid gevonden een kapel te vormen. Zonder ook maar enige kennis van muziek schrijven, laat staan van carnaval, werd er met de hulp van de carnavalsvereniging flink op los gerepeteerd. Repetities die in tegenstelling tot het heden destijds nog plaatsvonden bij iemand thuis. Na enkele oefensessies stond er zowaar iets wat op een repertoire leek. Of het mooi was? Geen idee, hard was het in ieder geval wel.
Vanaf dat moment ging het snel. Na enkele optredens met de plaatselijke carnavalsvereniging viel het kwartje ook bij andere verenigingen, die de groep muzikanten graag binnen haalden. Met het optreden en de daarbij behorende nieuwe ervaring steeg de populariteit van de groep en ook de wat betere muzikanten gingen zich nu interesseren voor het bij elkaar geraapte kliekje. Na meerdere optredens werd door de groep dan ook het besluit genomen voor zichzelf te beginnen. De ‘Deurbloazers Daeventer’ was geboren.

Een stroomversnelling werd vanaf dat punt in 1985 in gang gezet. Onder leiding van het muzikale brein Hein Brijker werd de weg omhoog ingezet. Hein schreef alle partijen zelf en zonder de muzikaal leider van die tijd zou de kapel nooit hebben gestaan waar het nu staat. Een functie die Niels Janssen van Hein overnam. Niels heeft de ingeslagen weg van Hein voortgezet, waarna Danny Jansen in een gespreid bedje terecht kwam. Onder leiding van Danny timmeren ‘De Bloazers’ momenteel verder aan de weg. Een weg die inmiddels als bekend al heeft geleid tot diverse optredens door heel het land, maar ook tot optredens buiten onze landsgrenzen in onder meer Duitsland en Spanje. Optredens die bovendien leidden tot een eerste cd-opname in 1996. Wie had dat in 1982 ooit durven dromen?